Hyvää tietää kissojen sairauksista jatkuu - Åbodas Sfinx Devon Rex ja Pyhä Birma kissat

Sisältöön
Polvilumpion sijoiltaanmenon oletetaan periytyvän polygeenisesti ja resessiivisesti. Periytymisen aiheuttaa siis useampi geeni ja sairaus tulee esiin vain, jos kissa saa molemmilta vanhemmilta sairaudelle altistavia perintötekijöitä. Lievien patellaluksaation muotojen hoidoksi riittää yleensä lepo ja kipulääkitys. Vaikeammissa tapauksissa tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

PATELLALUKSAATIO

Patellaluksaatio tarkoittaa tilaa jossa kissan polvinivel lähtee sijoiltaan. Se voi syntyä trauman yhteydessä tai olla perinnöllinen. Polvilumpion sijoiltaanmenon oletetaan periytyvän polygeenisesti ja resessiivisesti. Periytymisen aiheuttaa siis useampi geeni ja sairaus tulee esiin vain, jos kissa saa molemmilta vanhemmilta sairaudelle altistavia perintötekijöitä. Lievien patellaluksaation muotojen hoidoksi riittää yleensä lepo ja kipulääkitys. Vaikeammissa tapauksissa tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

YLEMPIEN HENGITYSTEIDEN TULEHDUS

Ylempien hengitysteiden infektioita aiheuttavat mm. herpesvirus (FHV), calicivirus (FCV)- yhteensä yli 80 % tapauksista - ja Chlamydia psittaci -bakteeri. Tartunta siirtyy lähinnä kissasta toiseen, mutta myös epäsuoran kontaktin (mm. ihmisen) kautta. Chlamydia psittaci-bakteeri säilyy kissan elimistön ulkopuolella enintään 12 tuntia ja herpesvirus enintään 24 tuntia. Calicivirus säilyy 8-10 päivää. Hengitystieinfektiot leviävät herkästi.

Tartuntojen itämisajat vaihtelevat puolesta viikosta pariin viikkoon. Tavallisimpia varhaisoireita ovat depressio, ruokahaluttomuus, kuume ja niiskutus, myöhemmin mukaan kuvaan tulevat sierain- ja silmävuoto, silmän sidekalvon tulehdus ja joskus hengitysvaikeudet ja yskä. Herpes aiheuttaa yleensä vakavammat oireet, calici lievemmät. Lisäksi calicitartunnassa ovat kielen ja kitalaen haavaumat sekä niveltulehdukset usein mukana, muuten oireettomilla kantajilla on usein haavainen ientulehdus. Klamydiassa keskeisin piirre on märkivä silmän sidekalvon tulehdus ja silmämunan pullistuminen. Herpes ja Chlamydia altistavat abortteihin.

Herpesvirustartunnan saaneet jatkavat viruksen eritystä koko loppuelämänsä ajoittain esim. stressin seurauksena. Tällöin kissalla on lieviä oireita. Calicivirustartunnan saaneista kissoista osa paranee noin kuukauden kuluessa, osa jatkaa viruksen eritystä puolikin vuotta. Virustartuntoihin ei ole varsinaista lääkehoitoa, tukihoitona pyritään lievittämään oireita. Chlamydia psittaci-bakteeritartunnan saaneet kissat ilman lääkehoitoa erittävät bakteeria aluksi puolentoista vuoden ajan jatkuvasti. Tämän jälkeen bakteeria erittyy ajoittain stressin seurauksena, yleensä oireitta. Lääkehoitona Chlamydia psittaci -tartunnassa käytetään tetra- tai doksisykliiniantibioottia sekä suun kautta että paikallisesti silmiin neljän viikon ajan. Perheen kaikki kissat on hoidettava samanaikaisesti. Paras hoitotulos taataan uusimalla lääkehoito puolen vuoden kuluttua. Oikein hoidettu kissa paranee täydellisesti.


Takaisin sisältöön