Hyvää tietää kissojen sairauksista jatkuu - Åbodas Sfinx Devon Rex ja Pyhä Birma kissat

Sisältöön
Kummassakin tautimuodossa esiintyy aluksi aaltoilevaa kuumetta, ruokahaluttomuutta, laihtumista ja väsymystä, elinkohtaiset oireet saattavat tulla esiin vasta viikkojen kuluttua. FIP:n diagnoosi tehdään verenkuvan ja biokemiallisten testien yhdistelmällä, sekä histologisesti elinnäytteestä. Sensijaan coronapositiivisuus (vasta-aineiden tutkiminen) ei tarkoita kissan sairastavan FIP:a eikä coronanegatiivisuus sulje pois FIP:n mahdollisuutta. Perussyytä parantavaa hoitoa ei ole, ja kuolleisuus on korkea.

SYDÄNSAIRAUDET

Sydänviosta tärkein on kardiomyopatia, joka ilmenee useimmiten sydämen laajentumana tai kammioseinämän paksuuntumisena. Sydämen toimintahäiriön vuoksi oireet, jotka voivat liittyä väsymykseen ja laihtumiseen, nestekertymään rinta- tai vatsaonteloon ja äkkikuolemaan, voivat olla yllättävän nopeita.

  • HCM Hypertrofinen kardiomyopatia (HCM) on kissalla yleisin sydänsairaus ja se on sydänlihasta paksuunnuttava sydänlihasrappeuma ja pahimmassa tapauksessa kissan menehtymisen jo nuorella iällä. HCM voidaan tutkia ultraamalla sydän.
  • RCM: Restriktiivinen kardiomyopatiaksi (RCM) on sydänsairaus, jossa sydänlihaksen lievään paksuuntumiseen liittyy lievä supistuvuuden alentuminen. Taudin yhteydessä sydänlihaksessa esiintyy siis sekä kardiomyopatian hypertrofiselle että dilatoivalle muodolle tyypillisiä piirteitä. RCM johtaa sydänlihaksen jäykkyyden lisääntymiseen ilman HCM:lle tyypillistä merkittävää paksuuntumista. RCM:n oireet, hoito ja ennuste ovat pääosin yhtenevät HCM:n kanssa.

PKD ELI POLYKYSTINEN MUNUAISSAIRAUS

Kissan PKD-taudin fenotyypissä potilas on 3-10- vuotias kissa (keskiarvo 6 vuotta), jolla on suurentuneet munuaiset ja vaihtelevan asteista munuaisten toiminnanvajausta, runsasta juomista, runsasta virtsaamista, painon menetystä, ruokahaluttomuutta, väsymystä ja verivirtsaisuutta. Tutkimus tehdään ultraäänellä. PKD ei ole tarttuva vaan geneettinen, perinnöllinen, varsin myöhään kehittyvä tauti. PKD muodostaa munuaisiin nestetäytteisiä rakkuloita (kystia), jotka valtaavat tilaa munuaisista ja aiheuttavat häiriötä kissan aineenvaihdunnassa (munuaisten tehtävä on muodostaa virtsaa ja poistaa sen mukana veren kuona-aineita). Munuaisten lisäksi kystia voi muodostua mm. maksaan ja kohtuun. Oireita kissalle alkaa syntyä vasta siinä vaiheessa, kun kystat ovat vallanneet suurimman osan munuaisten perustoiminnoista. Munuaisarvoissa PKD:n aiheuttamat muutokset alkavat näkymään vasta kun 2/3 osaa munuaisten perustoiminnoista on jo menetetty.

PKD on kissan oletettavaa elinikää lyhentävä, kuolemaan johtava tauti, mutta yksilölliset erot kissojen välillä ovat suuret. Toiset kissat saattavat menehtyä PKD:n aiheuttamiin komplikaatioihin jo varsin nuorella iällä, mutta suurin osa PKD-positiivisista kissoista ei kuitenkaan koskaan kehitä mitään PKD:hen liittyviä oireita. Useimmat positiiviset kissat elävät normaalin elämän ja kuolevat vanhuuden tai muiden tautien myötä. PKD:hen ei ole olemassa hoito- tai parannuskeinoa; PKD:ta hoidetaan samoin kuin mitä tahansa muuta munuaisiin liittyvää oiretta.

PATELLALUKSAATIO

Patellaluksaatio tarkoittaa tilaa jossa kissan polvinivel lähtee sijoiltaan. Se voi syntyä trauman yhteydessä tai olla perinnöllinen. 


Takaisin sisältöön